Ons project

 

Uitleggen van het doel van ons project, dat kan heel kort. Al onze daken zijn plat en leeg. Er ligt geen enkel zonnepaneel op. Niet bij ons, niet bij de buren, niet in het volgende huizenblok en drie straten verderop ook niet. En dat terwijl één zo’n typisch huizenblok voor Bezuidenhout wel 58% van de benodigde elektriciteit voor al die huishoudens in dat huizenblok zelf kan opwekken, gewoon op het dak. 

Waarom gebeurt dit nog niet? Zoals jullie allemaal weten zijn zonnepanelen rendabel en zijn ze de eerste kinderziektes zeker wel voorbij. Maar wat een vragen levert het plaatsen van zonnepanelen nog op wanneer er meerdere huishoudens onder een gezamenlijk dak wonen. Dit is de situatie in een groot deel van Bezuidenhout, en ook in andere wijken in Den Haag. Aan de bewoners om ons heen merken we dat ze er gewoon niet uit komen en dat het uitzoekwerk te ingewikkeld is. 

Wat als wij het nou wel eens goed uitzoeken? En dan niet alleen voor één VVE maar gelijk voor een heel huizenblok, en daar zoveel mogelijk bewoners van dat huizenblok in meekrijgen? Dan worden wij hét voorbeeld voor de buurt. En kunnen alle anderen laagdrempelig ook profiteren van zowel hapklare informatie over het hoe en wat, en het zichtbare bewijs dat het wel kan! In andere woorden, als wij de oplossing voor alle problemen kunnen aanreiken, zorgt dat voor een sneeuwbaleffect en liggen de Haagse daken straks vol met zonnepanelen! 

Wat is ons doel en plan van aanpak in het kort? 

  • We helpen direct mee Den Haag duurzaam te maken – en stoppen daar graag onze energie in. De subsidie die wij aanvragen is vooral voor een juridische juiste uitwerking van het hoe en wat

  • We starten direct! 

  • We gaan al van start met een goede samenwerking tussen de bewoners, hebben al draagvlak in de buurt en als bewoners maken wijzelf de sneeuwbal groter en groter. 

Onze zonnepanelen

Hoe zijn die zonnepanelen op ons dak gekomen? 

In ons geval was dakonderhoud de eerste stap, Het dak had nog een paar jaar meegekund, maar de VVE besloot unaniem om het onderhoud naar voren te halen en daarbij het dak extra dik te isoleren en er een “warm” dak van te maken in plaats van het “koude” dak dat we eerst hadden. De isolatie kwam dus niet meer bovenop de dakbedekking met daar weer een laag grind overheen (om de isolatie platen op de plek te houden), maar onder de dakbedekking. Daarmee hebben we een aantal voordelen. Koudebruggen in de kieren van isolatieplaten zijn verleden tijd, door witte dakbedekking te kiezen wordt het minder warm in de zomer en het extra gewicht van zonnepanelen zorgt niet voor constructieve problemen omdat het grind overbodig is. 

De zonnepanelen konden zo op het nieuwe dak worden geplaatst en worden dmv ballast stormbestendig gezekerd.

Onderstaande timelapsen geven een impressie hoe het vervangen van een dak en het plaatsen van zonnepanelen er uit ziet. 

Installatie extra isolatie en nieuwe dakbedekking:

Installatie zonnepanelen: