Handige tool

Om inzichtelijk te maken wat zonnepanlen opleveren en wat bijvoorbeeld de effecten van het afbouwen van de salderingsregeling daarop zijn, hebben wij een excel tool ontwikkeld. Het gebruik van de tool en de verschillende parameters leggen we zo uit. 

Hieronder zie je alvast een snapshot van de resultaten. Download de complete excel tool met de knop hieronder.

 

Resultaten van onze tool

Tool en parameters uitgelegd

Onze tool geeft een inschatting van de opbrengsten van zonnepanelen. We gaan er vanuit dat de panelen ongeveer 25 jaar mee gaan en de opbrengst per jaar een (1) procent afneemt. De salderingsafbouw in de tool is een weergave van de informatie die nu beschikbaar is bij de rijksoverheid. HIernaast zijn er een aantal parameters makkelijk zelf aan te passen, deze worden hieronder besproken

 

Installatie

  • Aantal panelen

Hoeveel panelen wil of kan je installeren? Omdat we in de toekomst waarschijnlijk meer elektriciteit en minder gas gaan gebruiken, door bijvoorbeeld elektrisch te koken of te verwarmen met een warmtepomp, raden wij aan om zoveel mogelijk panelen te installeren.

  • Installatie jaar (jaartal)

Wanneer worden de panelen geinstalleerd? Dit is belangrijk voor de saldering en de geplande afbouw van de salderingsregeling. In deze tool gaan we er van uit dat de saldering vanaf 2025 afgebouwd wordt tot nul in 2031. Dit staat nog niet vast en de verwachting is dat dat uitgesteld wordt. Wil je weten of zonnepanelen rendable zijn zonder saldering, vul dan voor het installatiejaar 2031 in.  

  • Wattpiek per paneel (w)

Deze waarde wordt gebruikt om een inschatting te maken van de opbrengst per jaar. De wattpiek is een eigenschap van het zonnepaneel en kun je vinden in de offerte of specificatie van het zonnepaneel. Momenteel zijn de meeste panelen rond de 370 wattpiek en zal in de toekomst nog wat hoger liggen. Als default hebben we hier 370 wattpiek ingevuld. 

  • Jaarverbruik (kWh)

Het jaarverbruik wordt gebruikt om een goede inschatting te maken wat de zonnepanelen opleveren. Als je meer produceert dan je verbruikt, krijg je een ander tarief voor de stroom. 

  • Energie die je direct verbruikt (%)

Dit is een inschatting van de hoeveelheid energie die je direct verbruik als de zonnepanelen energie leveren, gerekend als percentage van het jaarverbruik. Hoe hoger dit percentage, hoe meer de zonnepanlen opleveren als de salderingsregeling afgebouwd is. Dit percentage kun je hoger inschatten als je bijvoorbeeld overdag de wasmachine, droger of vaatwasser aanzet of je elektrische auto oplaad.

  • Energieprijs (euro)

Hoe hoger de energieprijs, hoe sneller de panelen terugverdiend zijn. Dit hangt af van je contract en de ontwikkelingen in de toekomst. De prijs varieert van 0,22 euro per kWh met een oud vast contract tot 0,40 euro per kWh met het geplande prijsplafond van de overheid. 

  • Teruglevertarief (euro)

Ook hier geldt: hoe hoger het teruglevertarief, hoe meer de panelen je opleveren. Dit hangt ook weer af van je energiecontract en de ontwikkelingen in de toekomst. Moment ligt het teruglevertarief rond de 0,09 euro per kWh. We verwachten dat dit in de toekomst wat hoger ligt.

  • Positie rendement factor 

Hoe goed liggen de panelen? Liggen ze perfect, kies dan een waarde rond de 1. Liggen ze minder goed, dan wat lager. Onze panelen liggen op een plat dak, 3 hoog en zonder schaduw. Daarmee haalden we afgelopen jaar een factor van 1.

  • Gemiddelde prijs per paneel (euro per paneel)

Wat kost een paneel inclusief installatie en omvormer? Gebaseerd op onze ervaringen hebben we de default op deze parameter op 500 euro gezet. Door offertes aan te vragen kan je een recentere indicatie krijgen en de parameter aanpassen. 

  • Aansluiting in de meterkast (euro)

De aansluiting in de meterkast was bij ons een losse prijs, omdat de meeste installateurs het lastig vonden om een prijs te maken voor het apart aansluiten van de meterkasten van de zes bewoners van de VVE. Dit was eenmalig 500 euro. 

Resultaten gemiddeld verbruik met saldering

Voor zeven panelen en het verbruik van een gemiddeld gezin staan hieronder de resultaten, met gebruik van de huidige, afbouwende salderingsregeling. na 5 jaar heb je panelen terugverdiend. 

 

Resultaten gemiddeld verbruik zonder saldering

Voor zeven panelen en het verbruik van een gemiddeld gezin zonder de optie om te salderen staan de resultaten hieronder. Na 8 jaar heb je je panelen terugverdiend.